Magicianul – John Fowles

“In viata fiecaruia apare un moment de maxima intensitate. Atunci trebuie sa stii sa te astepti. Este momentul in care esti ceea ce esti si totodata ceea ce vei fi. “

Romanul lui John Fowles este plin de astfel de momente de maxima intensitate, ceea il face greu de recenzat fara a dezvalui misterul magicianului si fara ai diminua interesul cititorului de a duce pana la capat lectura. Pe scurt, este un roman psihologic, in care tanarul profesor Nicholas Urfe este bombardat de catre “magicianul” Maurice Conchis, cu momente de maxima intensitate derutandu-l atat de tare incat ajunge sa se simta ca un “exilat” in propriul psihic, in Eul propriu.

Personal, dupa 150 de pagini citite , nu intelegeam laudele aduse acestui roman in mediul online, o consideram o carte ratata,  insa doar curiozitatea m-a impins sa mai rezist si bine am facut. Cu aceasta stare de  neintelegere se confrunta si Nicholas Urfe si aici este maestria autorului: reuseste sa-l transpuna pe cititor in locul lui Nicholas Urfe, cititorul nefiind doar un simplu martor ai unei actiuni ci participant la actiune. Dupa primele 300 de pagini  ai impresia ca incepi de deslusesti firul actiunii dar “magicianul” Maurice Conchis ne joaca psihicul pe degete.

Dupa ce am “trait” experientele din cele 700 pagini, pot confirma aprecierile celorlati cititori al romanului, este un roman complex ce raspunde la problema raportarii omului fata de lume , care arata diferenta dintre obiect si uman, dintre placere si normalitate, dintre dragoste si perversiune.

Lectura placuta si rabdare 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s