Cine l-a ucis pe Roger Ackroyd – Agatha Christie

Romanul este pe locul doi in topul romanelor favorite ale autoarei, argumentand faptul ca ” este prima oara cand naratorul reuseste sa fie un ticalos.” Chiar daca afirmatia are un aer acuzator, este pe buna dreptate. Romanul il implica pe cititor in deslusirea misterului, il obliga pe cititor  sa arate cu degetul, sa descopere personajul vinovat si sa-l acuze de fapta odioasa.

Arhicunoscutul Hercule Poirot, este chemat sa investigheze uciderea lui Roger Ackroyd, un barbat  cu o poveste captivanta. El o curta pe doamna Ferrars, o vaduva bogata, care murise de curand in mod suspect, sinucigandu-se cu o supradoza. Roger Ackroyd incercand sa afle ce motiv a impins-o pe doamna Ferrars sa recurga la acest gest,intra in posesia unei scrisori, scrisa de aceasta cu putin timp inainte de suicid, un bilet de adio, in care isi exprima momentele grele prin care trecea si implicit numele persoanei responsabila de sinuciderea ei. Insa Roger Ackroyd va fi singura persoana care va stii adevaratul motiv al mortii doamnei Ferrars deoarece si el este ucis in biroul sau, faptasul acoperindu-si urmele foarte bine.

Romanul reda in detaliu munca unui detectiv criminalistic: culegerea indiciilor, gandirea analitica, logica, tarie psihologica.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s