Clopotul de sticla – Sylvia Plath

Romanul o are ca protagonista  pe Esther Greenwood, o tanara care obtine o bursa in orasul New York la o revista mondena. Impreuna cu alte fete  traiesc clipe de neuitat, petrec o perioda high-life ( inatalniri cu vedete, petreceri luxoase, haine extravagante, lume mondena) incercand sa se distreze la maximum, pe masura oportunitatilor  intalnite.

Esther Greenwood are o retinere in “evadarea adolescentina” avand un complex emotional , ea fiind virgina, ce era alimentat si de educatia confesionala de acasa. Asa cum era de asteptat Esther incepe sa alunece pe panta negativa a dezvoltarii sale sociale, la inceput refuza sa mearga la anumite evenimente mondene si ajunge sa dea cu piciorul la sansa ei de implinire profesionala retragandu-se acasa vrand sa devina scriitoare. Nici aceasta decizie nu o ajuta prea mult, ea izolandu-se in casa, dezvoltand astfel o forma de depresie care ii imping gandurile spre sinucidere.Mama sa vazand starea Estherei hotaraste ca fiica ei sa inceapa o serie de tratamente psihiatrice ( electrosocuri) care sa o aduca la normal.

Titlul romanului este explicat de catre Esther Greenwood la sedintele psihiatrice, in  incercarea ei de a descrie stare depresiei pe care o poarta: nepasare, dezinteres fata de sine, nu are nicio placere si nicio neplacere, o stare de vid, ca un clopot de sticla.

Romanul fiind o autobiografie a autoarei Sylvia Plath, nu are o actiune bogata, punandu-se accent pe trairile din momentele grele, sentimentele ce o incercau si gandurile ce o framantau pe Esther.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s