Victoria – Knut Hamsun

“Victoria” este un alt roman al scriitorului norvegian Knut Hamsun, unde descrie tema romanului, singuratatea, cu ajutorul personajelor sale: Johannes Møller, un fiu de morar, Otto, un baiat de oras, fiul sambelanului si Victoria, fata castelanului.

Johannes Møller este prezentat in roman in diferite etape ale vietii sale: in copilarie,( jucandu-se prin padure, la pestera de granit, intalnirea Victoriei ), in adolescenta ( cand pleaca la studii si sufera dupa fata castelanului, fapt ce il determina sa se apuce sa scrie poezii) la maturitate ( cand ajunge un scriitor renumit, dedicandu-i poeziile sale Victoriei).

In acest roman, singuratatea este prezentata ca unica solutie pentru Johannes, din cauza diferentelor  sociale dintre cei doi indragostiti ( un fiu de morar  de la curtea castelanului si  fata de nobil ). In ciuda acestei singuratati, Johannes spera tot timpul ca va veni o zi cand sentimentele sale pentru Victoria vor putea fi materializate, va putea merge la nobil sa-i ceara mana fetei.Aceasta speranta se vede si in perseverenta acestuia, incearca sa ajunga un scriitor renumit, sa iasa din clasa sociala de “supus al curtii” si sa devina la randul lui un nobil, pentru a  ajunge la Victoria.

Un sentiment reciproc il are si Victoria pentru Johannes insa diferentele sociale dintre cei doi si frica fata de tatal ei fiind o bariera in calea fericirii.

 

” Si ce este iubirea ? Un vant care adie printre trandafiri, o luminita fosforescenta ce trece prin sange. Iubirea este o muzica fierbinte a infernului, care face sa bata chiar si inmile celor varstnici. Este ca unele flori ce se deschid la caderea noptii sau ca anemonele care isi inchid  corola la atingerea sau la suflarea vantului.”

 

*Fotografie:  Edmund Charles Tarbell, Valul albastru

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s